Some questions of the theory of oscillation (non-oscillation) of the solutions of second order delay differential equations - Shevelо V. N.; Оdarіch O. N. (Ukrains’kyi Matematychnyi Zhurnal, 1971)
Розглядається рівняння виду \[yʹʹ(t)+F(t,y(τ_1(t)),yʹ(τ_2(t)))=-0, t ≥ t_0 ≥ 0, (1)\] і деякі його частинні випадки, де F(t,u,v) — дійсна, визначена і неперервна в дійсному евклідовому просторі R^3{t ≥ t_0 ≥ 0, |u|< ∞, |v|< ∞} така, що F (t, 0, 0) = 0, τ_i(t) C, τ_i(t) ≤ t, i = 1, 2. Доводяться теореми, що містять достатні необхідні і достатні умови осциляції всіх розв’язків рівняння (1), які існують на півосі досліджується вплив запізнення на осциляційні властивості розв’язків.