Some questions of the theory of oscillation (non-oscillation) of the solutions of second order delay differential equations - Shevelо, V. N.; Оdarіch, O. N. (Ukrains’kyi Matematychnyi Zhurnal, 1971)
Розглядається рівняння виду\[yʹʹ(t)+F(t,y(\tau_1(t)),yʹ(\tau_2(t)))=-0, t \geq t_0 \geq 0, \quad (1)\]і деякі його частинні випадки, де $F(t,u,v)$ — дійсна, визначена і неперервна в дійсному евклідовому просторі $R^3\{t \geq t_0 \geq 0, |u|< \infty,  |v|< \infty\}$ така, що $F (t, 0, 0) = 0$,    $\tau_i(t) \in C, \tau_i(t) \leq t, i = 1, 2$.Доводяться теореми, що містять достатні необхідні і достатні умови осциляції всіх розв’язків рівняння (1), які існують на півосі досліджується вплив запізнення на осциляційні властивості розв’язків.